top of page

Glaucoom

Glaucoom is een oogaandoening waarbij de zenuwvezellaag wordt aangetast door de druk in het oog. De druk in het oog kan licht stijgen doordat de aan- en afvoer van het vocht in het oog niet in balans is. De zenuwvezellaag is verantwoordelijk voor het doorgeven van informatie aan de hersenen. Heb je glaucoom, dan is dit voor een aantal zenuwvezellagen niet meer mogelijk en ontstaat er gedeeltelijke gezichtsvelduitval.

Hoge oogdruk

Iedereen kan glaucoom krijgen. Het risico op het ontwikkelen van glaucoom is verhoogd bij een hoge oogdruk of wanneer u erfelijk belast bent. De kans op glaucoom neemt naarmate u ouder wordt ook toe. Een goed moment om uw oogdruk en de zenuwverzellagen in uw oog eens extra te laten controleren, is het moment dat u leesbril nodig heeft. Uw ogen zijn dan namelijk wat verouderd en dit kan invloed hebben op de oogzenuw en de druk van uw oog. 


De klachten bij glaucoom

In het beginstadium van glaucoom heeft u geen klachten. Wanneer deze wel voorkomen (in de vorm van gezichtsvelduitval) heeft u vaak al glaucoom in een gevorderd stadium. Juist daarom is het belangrijk een preventief onderzoek te laten uitvoeren.


Onderzoek naar de gezondheid van de oogzenuw

Het onderzoek bestaat onder andere uit:

  • Oogdrukmeting

  • Fundusscopie (beoordeling van de oogzenuw)

  • OCT van de oogzenuw (netvliesscan van de oogzenuw)

De controle van de oogzenuw is belangrijk, want ook bij een normale oogdruk kan de oogzenuw beschadigd zijn, net als dat bij een verhoogde oogdruk een normale oogzenuw kan passen.

Doorverwijzing

De VisionScan optometrist verwijst u door naar een oogarts. Deze arts probeert eerst de oogdruk te verlagen met oogdruppels of tabletten. Ook kan er gekozen worden voor een behandeling waarbij de afvoer van het inwendige oogvocht verbeterd wordt. Hierdoor vermindert de oogdruk. Schade die is ontstaan aan de zenuwvezellaag is blijvend en kan niet meer ongedaan gemaakt worden.

Hoe vaak komt glaucoom voor?

De kans op glaucoom neem toe met de leeftijd. Dit is ook goed te zien in onderstaande grafiek. Hierin ziet u het aantal mensen met glaucoom per leeftijdscategorie. 

 

Wilt u zeker weten dat u geen glaucoom aan het ontwikkelen bent? Is er bij een reguliere oogmeting geconstateerd dat uw oogdruk wat aan de hoge kant is? Neem dan contact met ons op voor een preventieve VisionScan. 

aantal mensen met glaucoom (RIVM)
bottom of page