top of page

Oorzaken van zichtvermindering

In de westerse wereld zijn staar, glaucoom en macula degeneratie de meest voorkomende oorzaken van zichtvermindering. De hoog opgeleide optometristen van VisionScan zijn erin gespecialiseerd om met de meest innovatieve apparatuur deze oogaandoeningen al in een vroeg stadium op te sporen.

Een aanleiding om uw ogen te laten screenen is bijvoorbeeld wanneer uw brilsterkte wel gelijk blijft, maar u toch minder zicht heeft. Uw kijkvermogen neemt dan af en is met een aanpassing van de sterkte niet te verbeteren. Er kan dan een andere oorzaak zijn voor uw slechtziendheid. Daarnaast is een VisionScan aan te raden wanneer u bijvoorbeeld last heeft van droge ogen, gevoelig bent voor licht of erfelijk belast bent. Ook is de kans op oogaandoeningen groter wanneer u 50 jaar of ouder bent. Daarom adviseren wij om preventief een VisionScan te laten uitvoeren wanneer u deze leeftijd hebt bereikt. Wanneer u eenmaal een VisionScan heeft laten doen, blijft u in ons systeem staan. Dat betekent dat wanneer u later terugkomt voor een VisionScan, wij direct kunnen zien of en hoe uw ogen in de loop der tijd veranderd zijn.

 

Mocht uit de screening blijken dat er andere oorzaken zijn voor uw verminderd zicht, dan kijken we samen met u naar de beste doorverwijzing. Hieronder leest u meer over de meest voorkomende oorzaken die onder andere geconstateerd kunnen worden door middel van een VisionScan.

Er zijn verschillende factoren die droge ogen kunnen veroorzaken. Zo kunnen leeftijd, airconditioning, luchtvervuiling, medicijngebruik en hormonale veranderingen een rol spelen.

Macula degeneratie is een heel vervelende oogziekte die vooral, maar niet uitsluitend, ouderen treft. De ziekte komt voor bij tien procent van mensen boven de 75.

Staar ofwel cataract is een vertroebeling van de ooglens. Doordat de lens troebel wordt, kunnen lichtstralen de binnenkant van het oog (het netvlies) minder goed bereiken. 

Bij glaucoom wordt de zenuwvezellaag, die informatie doorgeeft naar de hersenen, langzamerhand ingedrukt. Hierdoor geeft de zenuwvezellaag geen informatie meer door aan de hersenen, wat gezichtsvelduitval tot gevolg heeft.

Er kunnen verschillende problemen ontstaan aan je netvlies. Dit gebeurt vaker bij een hoge minsterkte (myopie) en/of vanaf een leeftijd van 55 jaar. 

Wilt u meer informatie over VisionScan? Of wilt u een afspraak maken?

Neem dan contact met ons op.

bottom of page