top of page

Wat is VisionScan?

VisionScan optometrist Mario Pico

Waarom VisionScan?

Tijdens de VisionScan wordt uw gehele oog in kaart gebracht. Hierbij ligt de nadruk op de meest voorkomende oorzaken van slechtziendheid in de westerse wereld: droge ogen, staar, glaucoom, netvlies afwijkingen en macula degeneratie.

Een aanleiding om uw ogen te laten screenen is bijvoorbeeld wanneer u last heeft van droge ogen, gevoelig bent voor licht of erfelijk belast bent. Ook is de kans op oogaandoeningen groter wanneer u 40 jaar of ouder bent. Daarom adviseren wij om preventief een VisionScan te laten uitvoeren wanneer u deze leeftijd heeft bereikt.

Mario Pico - VisionScan specialist

Wat houdt het onderzoek in?

VisionScan is een exclusieve dienst in de oogzorg van Van der Leeuw Optiek, waarbij we een preventieve screening uitvoeren van het oog. Uiteraard kunt u ook bij ons terecht wanneer u geen klant bent bij Van der Leeuw Optiek. Tijdens de VisionScan worden beide ogen compleet in kaart gebracht, van het hoornvlies tot aan het netvlies. Hiermee zijn we in staat in een vroeg stadium onder andere de meest voorkomende vormen van zichtvermindering op te sporen.

Voor het onderzoek neemt u plaats achter verschillende oogmeetinstrumenten, waaronder de Topcon 3D OCT. Hiermee maakt de optometrist beelden in hoge resolutie, waarop zelfs de structuur van het netvlies in kaart kan worden gebracht.

 

Gedurende de VisionScan worden diverse vragen aan u gesteld. Deze zijn bedoeld om een juist beeld te krijgen over de gezondheidstoestand van uw ogen. Denk hierbij aan uw algemene gezondheid, medicijngebruik, lichtgevoeligheid, het zien van flitsen, etc. Om het oog goed te kunnen beoordelen zal de pupil met een oogdruppeltje groter worden gemaakt. Alleen dan is het mogelijk om met de apparatuur in het oog te kijken en het hele netvlies in te kaart te brengen. 

Tijdens de VisionScan onderzoeken we onder anderen: 

  • De droogheid van de ogen

  • Uw oogdruk en de gezondheid van uw oogzenuw

  • De gezondheid van de macula

  • De helderheid van de ooglens

  • De helderheid en vorm van het hoornvlies

  • De status van het netvlies en het glasvocht in uw oog

  • Uw actuele sterkte

Topcon 3D OCT oogmeetinstrument

Topcon 3D OCT

Mocht uit de resultaten blijken dat doorverwijzing naar huisarts of oogarts noodzakelijk is, dan zullen wij u hierbij  assisteren. De resultaten en metingen van de verschillende VisionScan onderzoeken worden samengevat in een document en aan u meegegeven. Indien gewenst sturen we dit document door naar uw huisarts of medisch specialist. 

Goed om te weten

De VisionScan duurt ongeveer een uur en u dient hiervoor een afspraak te maken. De kosten van een VisionScan bedragen € 98,-. 

Uw krijgt tijdens de screening een aantal druppels in uw ogen. Dit kan 24 uur nog invloed hebben op uw zicht en uw gevoeligheid voor licht. Wij adviseren u daarom een zonnebril mee te nemen en zolang uw pupillen vergroot zijn niet zelf auto te rijden. Daarnaast is het verstandig om iemand mee te nemen die u als dat nodig is, kan begeleiden.

Wanneer u bij een reguliere oogmeting door één van onze opticiens in de winkel bent geadviseerd om een VisionScan uit te laten voeren, hoeft dit niet te betekenen dat er iets aan de hand is. Het kan zijn dat de optometrist meet dat uw brilsterkte hetzelfde is gebleven, maar dat u toch moeite heeft met het lezen van de kleinere letters tijdens de oogmeting. Om er zeker van te zijn dat er geen andere oorzaken zijn voor uw slechtziendheid en om eventueel op tijd in te kunnen grijpen, adviseert de opticien u om de VisionScan uit te laten voeren. Een preventieve screening dus. 

De uitslag van uw VisionScan wordt bewaard in uw dossier. Dit betekent dat wanneer u na een aantal jaar terugkomt voor een VisionScan, we goed kunnen zien hoe uw oog in de loop der tijd veranderd is. 

Onze VisionScan specialist

Mario Pico - Optometrist

Mario is al meer dan 40 jaar werkzaam bij Van der Leeuw Optiek en echt een begrip in de optiekwereld. Naast dat hij perfect thuis is in de wereld van de contactlenzen, heeft hij ook uitstekende kennis van de werking van het oog. Hierdoor kan Mario de best mogelijke zorg voor uw oog leveren. 

_94A2632_edited_edited.jpg
bottom of page